Damakta çıkan dişler, ağız içine sürmediği durumlarda gömülü diş olarak adlandırılmaktadır. Dişin gelişimini tamamlayamaması sebebi ile çene kemiğinde ya da damak içerisinde kalma durumudur. Çoğu zaman dişin tamamı damak içerisinde kalabilirken çoğu zamanda yarısı damak üzerine çıkmış olabilmektedir. gömülü diş, tedavi edilmemesi durumunda hem estetik hem de sağlık açısından ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. bu sebeple de kişilerin bu gibi durumlar yaşaması halinde zaman kaybetmeden bir diş hekimine danışması önerilmektedir.
Dişlerin neden damakta çıktığına dair kesin bilgiler bulunmamak ile genetik faktör bu hastalıkta oldukça önemli bir rol oynayabilmektedir. Ayrıca alt veya üst çene bozukluğu olan kişilerde gömülü diş probleminin görülme olasılığı çok daha yüksek olmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin çene yapılarının dar olması, dişin çıkacağı durumlarda yirmilik dişlerden dolayı ağız içerisinde yer bulamaması veya dişin gelişimini tamamlamadan çıkması gibi faktörler de gömülü dişin görülmesine yol açabilmektedir.
Gömülü diş problemi daha çok yirmilik dişler, alt azı dişler ve üst çene köpek dişlerinde görülmektedir. Bu diş sorunu kendisini birtakım belirtiler ile göstermektedir. Bu belirtileri taşıyan kişilerin bir uzman diş hekimine gitmeleri ve kapsamlı bir muayeneden geçmeleri son derece önemlidir.
Gömülü diş belirtileri şu şekildedir:
- Sıklıkla görülen ağız içi enfeksiyonları,
- Komşu dişlerde erime görülmesi,
- Gömülü dişlerin yanındaki dişlerde çürüme,
- Diş etinin ağrıması,
- Diş etinde basınç hissi ve kızarıklık
Gömülü dişler, kişilerin hayat kalitelerini oldukça düşüren bir sağlık problemidir. Özellikle komşu dişlere ciddi oranda zarar verebileceği gibi aynı zamanda bu problemden bağımsız olarak gerçekleştirilen diğer diş tedavilerinin başarı oranı da bir hayli düşürmektedir. Diş teli ya da çene cerrahisi operasyonlarından önce gömülü dişlerin genellikle çekilmesi gerekebilmektedir. Ağız içi enfeksiyonlara yol açan gömülü dişler, tedavi edilmediği takdirde tümör oluşumuna dahi yol açabilmektedir. Bu sebeple de muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Gömülü Diş Tedavisi
Gömülü dişler bazı kişilerde herhangi bir soruna yol açmasa da ileride karşılaşabilecek sorunlar bilinmemektedir. Gelişen ve değişen teknoloji ile diş sağlığı tedavilerinde de oldukça büyük bir yol kat edilmiş ve birbirinden başarılı tedaviler geliştirilmiştir. Uygun şartlar altında gömülü dişler ortodontik tedavi ile ağız içine sürdürülebilir. Ancak sürdürülmesi mümkün olmayan durumlarda da gömülü dişler çekilerek kişilerin bu problemden hızlı ve konforlu bir şekilde kurtulabilmeleri mümkündür, kapsamlı bir şekilde muayene edilen hastalara uygulanacak olan operasyon ayrıntılı bir şekilde anlatıldıktan sonra gömülü diş tedavisine başlanabilmektedir.
Steril bir ortamda gerçekleştirilen gömülü diş tedavisi, genellikle hastanın ağız içi uyuşturularak yapılmaktadır. Böylelikle operasyon esnasında hastanın ağrı yaşamaması ve sabit durması sağlanmaktadır. Gömülü dişler çekildikten sonra operasyon yapılan alana ağız içerisinde eriyen dikişiler uygulanmaktadır. İşlem sonrasında bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik görülebilmektedir. fakat tüm bunlar kısa sürede iyileşmekte ve dikişler de eriyerek iyileşme süreci tamamlanmaktadır.
Gömülü diş tedavisinin ardından hastaların dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar ise şu şekildedir:
- İyileşme süresi boyunca aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyecek içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Operasyonu takip eden ilk iki saat boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemelidir.
- Gömülü diş operasyonun ardından ilk 24 saat sigara içilmemelidir.
- Ağız içerisinde bırakılan tampon yarım saat sonra çıkarılmalıdır.
- Diş hekimi tarafından önerilen ilaçlar düzenli bir şekilde aksatılmadan kullanılmalıdır.
Operasyon sonrasında görülen şişlik, ağrı ve kızarıklık için hastaların endişe etmesine gerek yoktur. Bu semptomların kısa süre içerisinde geçmemesi ve ağrının dayanılmaz bir hal alması durumunda ise zaman kaybetmeden diş hekimi ile irtibata geçilmesi önerilmektedir.