Hangi emziği kullanmalıyız ? Bebeklerde emzik kullanımı ve dişler ile ilişkisi nasıldır ?

Bebekliğin evrensel sembolü olarak bilinen emzikler dünyanın her kültüründe sıklıkla kullanılmaktadır. ‘ Yalancı Meme ‘ görevi gören bu emzikler çoçukların rahatlamasını ve emme refleksini kolaylaştırdığı bilinmektedir. Özellikle emme ihtiyacının yüksek olduğu ilk yıllarda emzik kullanımı stresi azaltır, ağrıyı keser ve bebeğin uyumasını kolaylaştırır. Düzenli emzik kullanan bebeklerin daha rahat kilo aldığı, daha az ağladığı ve hastanedeki kalış sürelerinin azaldığı çeşitli çalışmalar ile bildirilmiştir. Özellikle prematüre bebeklerde emzik kullanımı bebeğin adaptasyonunu kolaylaştırır ve huzursuzluğunu azaltır. Bunların yanı sıra emme fonksiyonu ile çenelerdeki kasların gelişimine fayda sağladığıda gösterilmiştir.

Emzik kullanımının yukarıda yazdığımız bir çok olumlu etkilerine karşı, diş gelişimini olumsuz etkilediği ve orta kulak enfeksiyonlarına neden olduğuda bildirilmiştir. Ayrıca emzik kullanımının annenin emzirmesinide olumsuz etkilediği bilinmektedir. Dolayısı ile emzik kullanımı hem bebek ve hem de ebeveynler için faydalı olduğu kadar dezavantajlarıda mevcuttur.

Emzik kullanımın Dişlere etkisi nedir ?

Emzik kullanımının dişler üzerine olumsuz etkileri olabildiği çalışmalarda bildirilmiştir. Bazı çalışmalarda emzik kullanımının dişlerde problemler, çapraşıklık yamukluk gibi diş gelişim problemleri ve diş çürüğü ile ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Üç-beş yaş arası çocuklarda yapılan bir çalışmada emzik kullanmanın kapanış, çapraşıklık gibi diş problemleri açısından, temel risk faktörü olduğu bildirilmiştir. Konuya ilişkin literatürde farklı görüşler bulunsa da kullanımı bırakıldığında dişlerde oluşan anomalilerin devam edip etmediği tam olarak gösterilememiştir. Nihai sonuç olarak emzik kullanımının dişler üzerine olumsuz etkilerini önlemek için emzik kullanımın dört yaşından önce bırakılması ve şekere pekmeze batırılmış emzik kullanımından kaçınılması gerekmektedir.

Emzik kullanımın zararları

Emzik kullanımın zararlarını bir çatı altında toplamak gerekirse diş gelişimini bozduğu , orta kulak iltihabı ve ağız içi mantar oluşumunu arttırdığı söylenebilir. Bunlara ek olarak bebeğin emzirmesini azalttığıda bilinmektedir.

Emziği bırakmalı mıyız ? Ne zamana kadar kullanabiliriz ?

Emzik kullanımın dezavantajlı bazı durumları olsada olumlu etkileri de unutulmamalıdır. Emzik kullanımının ağız kaslarını geliştirdiği bebeğin stresini azalttığı ve ağrı kesici etkisi olduğu da bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda emzik kullanımının bebeklerin uyku süresini ve kilo alımını arttırdığı da literatürde bildirilmiştir.

Bu avantaj ve dezavantajlar değerlendirilerek emzik kullanımı düzenlenmesi ebeveynler tarafından yapılabilir.

Makalenin özeti olarak

Bir Ortodontist olarak emzik kullanımını tavsiye etmiyorum ama bir baba olarak tavsiye ederim 🙂

Bebeklerde ilk aylarda emzik kullanımının belirli koşullarda kullanılmasında sakınca yoktur hatta faydası olabilir. Ancak Dişler ağıza çıkmaya başladığı çene gelişiminin hızlandığı 3-4 yaşından sonra emzik kullanımı kesinlikle bırakılmalıdır. Bazı çocuklar emzik kullanımını bırakıp parmak emebilir bununda engellenmesi dişlerin gelişimi açısından önemlidir.

Ortodonti Doktoru Caner Büyükkaya

Mersin Ortodonti Uzmanı

Uzm. Dr. Caner Büyükkaya, Akdeniz’in sağlık ve bilim merkezlerinden Mersin’de doğmuş, 2017 yılında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden dereceyle mezun olmuştur. Üniversite eğitimi sırasında, Yrd. Doç. Dr. Sezer Demirbuğa danışmanlığında hazırladığı “Beyaz Nokta Lezyonlarında Tedavi Yöntemleri” başlıklı mezuniyet teziyle akademik kariyerine ilk adımını atmıştır (PDF: Beyaz Nokta Lezyonları Tezi). Mezuniyet sonrası bir yıl süreyle Mersin’de genel diş hekimi olarak hizmet vermiş, ardından Türkiye genelinde yapılan Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’nda (DUS) 64. sırada yer alarak Gaziantep Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine hak kazanmıştır. Uzmanlık eğitimi sürecinde, Doç. Dr. Ayşegül Güleç danışmanlığında hazırladığı “Farklı Sutur Ossifikasyon Derecesine Sahip Hastalarda Mini-Vida Destekli Hızlı Üst Çene Genişletmesinin Yüz, Kafa Tabanı ve Temporomandibular Eklem Bölgesindeki Etkilerinin 3 Boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi ile İncelenmesi” başlıklı teziyle ortodontik biyomekanik alanında özgün bir araştırmaya imza atmıştır (YÖK Tez Merkezi: Uzmanlık Tezi). 2021 yılında, Türk Ortodonti Derneği tarafından yayımlanan kongre kitabında yer alan “High Angle Hastada Modifiye Akkaya Vertikal Protraksiyon Apareyi: Olgu Sunumu” başlıklı çalışmasıyla bilimsel literatüre katkıda bulunmuştur (PDF: Kongre Makalesi). Uzmanlık süresi boyunca çok sayıda bilimsel kongre, seminer ve eğitim programına katılmış; edindiği bilgi ve tecrübeyi doğup büyüdüğü Mersin’e taşıyarak, Yenişehir’de kurduğu özel ortodonti kliniğinde hasta kabulüne başlamıştır. Günümüzde, şeffaf plak tedavisi, sabit ortodontik apareyler, çene ortopedisi ve gülüş estetiği gibi alanlarda bireyselleştirilmiş tedavi hizmeti sunmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olan Dr. Caner Büyükkaya, Türk Ortodonti Derneği ve Türk Diş Hekimleri Birliği üyesidir.

Related Posts

Leave a Reply