Diş teli tedavisi, çarpık dişlere sahip olan kişilere veya dişlerin ağız içerisinde yanlış konumlanmış kişilere uygulanan bir ortodonti tedavisidir. Birkaç yıl süren uzun vadeli bir tedavi olması sebebi ile kişilerin bu süre boyunca hayat tarzlarında birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. Diş teli tedavisinin başarı oranı, hastanın hayatında yapacağı bu değişiklikler ile doğrudan ilgilidir. Ağız içi bakım ve temizliğin etkili bir şekilde yapılmasının yanı sıra tüketilen yiyecek ve içeceklere de dikkat edilmesi son derece önemli bir konudur.
Ortodonti tedavisi esnasında yeme içme ve ağız bakımına dikkat edilmesi, hastaların çene yapısı ve dişlerin yapısını koruma altına almaktadır. Özellikle ön dişlere çok fazla baskı yapacak olan ısırarak yemek, sert yiyecekleri koparmak ve bu gibi davranışlardan muhakkak kaçınılmalıdır. Diş telinin üzerinde bulunan braketler, tedavinin en önemli parçalarından biridir. Bu sebeple de sert, yapışkan, asitli ve kabuklu besinler bu braketlere zarar verebilmektedir. beslenmenin yanı sıra tedavi esnasında dişler ve braketlerin özenli bir şekilde temizlenmesi de son derece önemlidir. Günde 3 kez ayrıntılı bir şekilde fırçalamanın haricinde arayüz fırçası kullanmak da derinlemesine yapılan bir temizlikte olmazsa olmazdır.
Diş teli tedavisi aktif bir şekilde devam eden hastaların yeme içme düzenlerinde de birtakım revizeler yapmaları önerilmektedir. Tedavi esnasında yoğurt, yumuşak meyveler, patates püresi, omlet, yumuşak deniz ürünleri, çorbalar ve yulaf ezmesi gibi sert olmayan besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle de tedavinin ilk dönemlerinde iken ağız içinin tellere adapte olması esnasında ağızda birtakım yaraların oluşması olağandır. Bu tür yumuşak besinler hem bu yaraların tetiklenmesini hem de hastanın daha konforlu bir beslenme gerçekleştirebilmesi için oldukça önemlidir.
Diş teli takılı iken bazı besinlerden uzak durulması hem hastanın konforu hem de diş tellerinin uzun ömürlü olabilmesi açısından son derece önemlidir. Diş teli tedavisinde uzak durulması gereken besinler ise şu şekildedir:
- Sakız
- Kabuklu fındık, fıstık ve ceviz
- Sert kuruyemişler
- Çiğnenebilir şeker
- Mısır
- Simit
- Buz
- Cips
- Yeşil erik ve elma gibi sert meyveler
- Şekerli yiyecek ve içecekler
Tedavi esnasında bu gibi besinlerden uzak durulmaması veya sürekli tüketilmesi diş tellerinde deformasyona sebep olabilmektedir. bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalındığında herhangi bir müdahalede bulunmadan hemen diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.
Diş teli tedavisi boyunca yeme içme düzeninin yanı sıra ağız içi temizliğinin de normale oranla daha dikkatli yapılması gerekmektedir. Diş tellerinin ayrıntılı bir şekilde temizlenmesi ve besin kalıntılarından arındırılması diş telinin ömrünü uzatmada oldukça önemli bir konudur. Diş teli temizliği konusunda diş hekimi tarafından verilen önerilere mutlaka harfiyen uyulması önerilmektedir.
Ortodonti tedavisi gören hastaların tedavi sonrasında da dişlerine oldukça iyi bakmaları beklenmektedir. Diş telinin çıkarılmasının ardından hastalara genellikle pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır. Aparey ve plak tedavisini kapsayan bu pekiştirme sürecinde de hastaların yeme içme ve temizlik konusunda olabildiğince özenli davranması gerekmektedir. Plak ve çıkarılabilir apareylerin düzenli olarak uygun malzemeler ile temizlenmesi önerilmektedir.
Ortodonti tedavisi ile dişlerin muntazam ve sağlıklı görünüme kavuşması ile hastaların hayat kalitesi ve kendisine olan güveni de bir o kadar artmaktadır. Tedavi boyunca tellere iyi bakılması ve hastanın kendisine verilen önerileri dikkate alması, tedavinin başarısını da doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple de diş teli tedavisi gören hastaların hem tedavi boyunca hem de tedavinin bitmesinin ardından genel ağız bakımına dikkat etmesi önerilmektedir.
Ayrıca diş fırçalama ve ara yüz fırçası kullanımı ile ilgili yazımızıda okuyabilirsiniz. https://mersinortodontist.com.tr/ortodontik-tedavi-gorurken-disler-nasil-fircalanir/
Mersin Ortodonti Uzmanı Caner Büyükkaya
Mersin Diş teli Uzm. Dr. Caner Büyükkaya